Prehrana,  Prehranska dopolnila,  Športna prehrana

So trenerji dovolj dobro izobraženi na področju športne prehrane?

 

Prehrana je v športu eden izmed zelo pomembnih dejavnikov, ki imajo vlogo pri vrhunskih rezultatih športnika. To zagotovo vedo športniki, kot tudi njihovi trenerji. Vendar pa:

 

Vedo tudi, kako se najbolj optimalno prehranjevati?
So rešitev prehranska dopolnila?

 

Zelo zanimiva je kanadska študija Couture in sodelavcev (2015), ki so ugotovili, da športni trenerji (N=74) na srednjih šolah ponavadi nimajo zadostnega znanja na področju športne prehrane. V vprašalniku za oceno znanja o prehrani je manj kot 30 % trenerjev pravilno odgovorilo na osnovna prehranska vprašanja glede ogljikovih hidratov in maščob.  Zato je še posebno pri športnikih in tudi drugih osebah, ki se odločijo za prehranjevanje z omejenim vnosom določenih živil, priporočljivo sodelovanje z ustrezno izobraženim prehranskim strokovnjakom, dietetikom. Pozor, ne nasedajte samooklicanim prehranskim strokovnjakom ali pa proizvajalcem s čudežnimi kapljicami/tabletami za hujšanje ali razstrupljanje. Zavedati se je potrebno, da je prehrana tek na dolge proge. 

 

 

Zakaj sploh potrebujemo prehransko obravnavo?

 

Za opredelitev posameznikovih dnevnih potreb po makrohranilih (ogljikovi hidrati, maščobe, beljakovine) in mikrohranilih (vitamini, minerali).  Poenostavljeno povedano, s prehransko obravnavo pridobimo podatke o zaužiti hrani in pijači, na podlagi katerih se določi primeren vnos energije in posameznih hranil. Nato pridobljene rezultate primerjamo  z dnevnimi priporočili za vnos
hranil glede na starost, spol, dnevno aktivnost, telesni sestavi itd. 

 

Glavni cilji prehranske obravnave športnika so:

 

 • ugotoviti ali športnik potrebuje prehransko podporo, da lahko ohranja optimalen
  prehranski status (v to skupino sodijo npr. športniki, ki so podvrženi večjim
  tveganjem za prehranske motnje);
 • primerjati ocene prehranskega stanja z referenčnimi standardi, kjer je to mogoče;
 • zagotoviti primerno prehransko obravnavo (športniku omogočiti individualen
  prehranjevalni načrt);
 • o spremljanje učinkovitosti prehranjevalnega načrta in ugodne/neugodne učinke na
  izvedbo treningov/tekem.

 

 

Viri: 

Burke L., Deakin V. 2015. Clinical sports nutrition. 5th ed. North Ryde, McGraw-Hill Education: 848 str.

Couture, S., Lamarche, B., Morissette, E., Provencher, V., Valois, P., Goulet, C., & Drapeau, V. 2015. Evaluation of sports nutrition knowledge and recommendations among high school coaches. International journal of sport nutrition and exercise metabolism, 25(4), 326-334.

Rotovnik Kozjek N., Knap B., Mlakar Mastnak D. 2015. Priročnik klinične športne prehrane. Ljubljana, Olimpijski komite Slovenije: 75 str.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja